Merovingische nederzetting?
Volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed "[zou] [e]en schat van circa 45 munten, in 1848 gevonden op de wijk Belgiek, [...] kunnen wijzen op het bestaan van een laat-Romeinse of Merovingische nederzetting (4de eeuw). Ten gevolge van de invallen van Germaanse stammen zijn vondsten uit deze periode in onze streken vrij zeldzaam" (https://inventaris.onroerenderfgoed.be/themas/14707).

Justinianus in Deerlijk
Dat Byzantijnse munten in onze gewesten en h0et Frankische rijk vrij frequent voorkomen hoeft ons niet te verbazen. Enerzijds wijzen zij op giften van de Oost-Romeinse heersers aan hun 'West-Romeinse' bondgenoten, anderzijds getuigen zij ook van handelscontacten tussen beide regio's.
Zeer bekend maar daarom niet minder interessant is de passage uit Gregorius van Tours (+in 594), Historiƫn (Historia Francorum) die verhaalt hoe in 580 koning Chilperik hem zware Byzantijnse goudmunten (medaillons) laat zien die hij van keizer Tiberius II (578-582) ontving.
Het aantal goudstukken met Justinianus in Belgiƫ is zeer schaars.
Een eerste is aangemunt in Rome tussen 527 en 536 door de Ostrogotische koningen Athalarik en Theodahat maar op naam van Justinianus en komt uit Aalst.
Het tweede stuk bevond zich in een Middeleeuwse muntschat die gevonden werd te Brugge en vermoedelijk in de grond belandde rond het jaar 1306. Deze solidus van Justinianus is sterk gesleten en het eraan bevestigde draagoog wijst er op dat de munt als juweel werd gebruikt.
Het derde stuk bevond zich in het ensemble op de Belgiek.
Bron: Annaert, R., & van Heesch, J. m.m.v. A. Pol (2002), Een gouden muntschat uit het Merovingisch grafveld te Broechem (gem. Ranst, prov. Antwerpen). Archeologie in Vlaanderen VIII - 2001/2002, 229-256. https://oar.onroerenderfgoed.be/publicaties/AIVT/8/AIVT008-007.pdf